Tandheelkunde

Gebitsproblemen bij huisdieren

Gebitsproblemen

Gebitsproblemen zijn de meest onderschatte problemen bij dieren. Een slecht gebit kent meer gevolgen voor het lichaam dan kiespijn alleen. Als er veel tandsteen aanwezig is, het is ontstoken, bloedt snel, dan betekent dit dat er een wond in de mond zit. Via die wondjes kunnen bacteriën, die natuurlijk veel aanwezig zijn in tandsteen/tandplaque, het lichaam binnendringen. Via de bloedbaan komen deze bacteriën verspreid in het lichaam terecht en onderzoek lijkt uit te wijzen dat deze bacteriën door het veroorzaken van kleine ontstekinkjes een rol spelen in het ontwikkelen van nierproblemen en hartruisjes (onregelmatig worden van hartkleppen).

Wortelkanaalbehandeling

Het kan elke hond of kat gebeuren: een afgebroken tand of kies. Soms zal de eigenaar het meteen opmerken, vaak ook valt het pas later op bij een controle. Vaak moet er wat aan gedaan worden, afhankelijk zijn van het soort breuk van de tand.

De soorten breuken zijn onder te verdelen in:

  • Breuk van alleen de kroon
  • Breuk doorlopende van de kroon naar de wortel
  • Breuk waarbij het wortelkanaal geopend is
  • De hele tand is deels uit zijn tandkas getrokken
  • De tand ligt er geheel uit.

Wanneer er alleen een breuk opgetreden is waarbij het wortelkanaal (pulpa) niet geopend is, kan alleen volstaan worden met het afdichten van de tand door middel van bonding en eventueel composiet.
Wanneer de pulpa wel geopend is zal er gekozen moeten worden uit één van onderstaande mogelijkheden, afhankelijk van de leeftijd van het dier en het tijdstip van aanbieden.

Vitale pulpa overkapping

Voor deze optie kiezen we meestal gekozen worden indien:
1. Het een jong dier betreft en de tand nog niet volgroeid is.
2. Het om een verse breuk van de tand gaat (liefste binnen 24 uur).

Dankzij deze behandeling blijft de tand in leven en kan dan nog verder uitgroeien tot een stevige volwassen tand waarbij de wortel (apex) zich kan afdichten.

Wortelkanaalbehandeling


In de meeste gevallen kiezen we, als de pulpa open is, voor een wortelkanaalbehandeling. Deze behandeling is, in tegenstelling tot de vitale pulpa-overkapping, geen spoedbehandeling. We verwijderen de bloedvaten en zenuwweefsel in het kanaal. Dit gebeurt door middel van speciale vijlen en desinfecterende spoelvloeistof. Zodra het kanaal geheel schoon is, vullen we het op met calciumhydroxide in combinatie met Gutta-Percha. Hierbij is het van belang dat de wortelpunt geheel afgesloten/afgedicht wordt. Deze behandeling kan alleen maar goed uitgevoerd worden wanneer er tijdens deze behandeling continu controle plaatstvindt door middel van digitale röntgenfoto’s. Wanneer alles naar tevredenheid is afgedicht dan sluiten we het toegangskanaal met een vulling van composiet. We raden aan om elk half jaar controle door middel van röntgenonderzoek uit te voeren.

Beugel bij de hond

 

Wanneer een hond van zes maanden oud gewisseld heeft kan het zijn dat er één of meerdere elementen fout staan. Hierdoor kan het zijn dat de hond een oncomfortabele beet heeft en dit kan pijn bij het bijten veroorzaken. Zelfs het sluiten van de bek kan onmogelijk zijn.

 

De oorzaken van deze foutieve stand kunnen tweeledig zijn:

 

  • Het wisselen van het het melkgebit naar het volwassen gebit is verstoord.
  • Afwijkende stand van de boven en onderkaak ten opzichten van elkaar (te lange boven/onderkaak, te smalle onderkaak etc.)

 

De foutieve stand kan (vaak) gecorrigeerd worden door middel van een beugel. Er zijn verschillende typen beugels mogelijk, afhankelijk wat er gecorrigeerd moet worden.

Wanneer een hond naar ons wordt doorverwezen voor een beugel doorlopen we de volgende stappen:

1. Goede inspectie van het gebit om juist een beeld te verkrijgen welke beugel het best werkt.

2. Onder algehele anesthesie maken we een afdruk maken van het gebit d.m.v. afdruklepels en alchynaat. Verder maken we met was een afdruk van de beetrelatie tussen de onder- en bovenkaak.

3. Na ongeveer een week komt de hond terug en zullen wij de beugel plaatsen. Ook dit gaat onder algehele anesthesie. Er moet goed en rustig gekeken worden of de beugel goed past en zijn functie goed kan gaan uitoefenen, waarvoor wij hem hebben aangebracht.

4. De eigenaar krijgt een goede instructie mee naar huis waar hij op moet letten en zal vaak wekelijks op de praktijk terug moeten komen ter controle en eventueel aandraaien van de beugel.

5. Wanneer uiteindelijk de goede stand bereikt is, hetgeen vaak binnen vier tot zes weken het geval is, zal de beugel nog enige tijd op zijn plaats moeten blijven zitten, om terugzakken van het element te voorkomen.

6. Daarna zal de beugel verwijderd worden. Wij maken dan meteen het gebit schoon, zodat er meteen een mooie nieuwe start gemaakt kan worden.