Beeldvorming

Diagnostische beeldvorming

Diagnostische beeldvorming

VVKA heeft een waaier aan mogelijkheden om diagnostische beeldvorming bij gezelschapsdieren uit te voeren. We beschikken over eigen middelen om dieren te onderzoeken:

  • Röntgenfotografie (skelet)  
  • CT-scans (skelet en longen) 
  • Echografie (zacht weefsel) 

Beeldvorming is een vakgebied waarin vaak nieuwe inzichten zich aandienen. Alle VVKA-dierenartsen laten zich dan ook regelmatig bijscholen om op de hoogte te blijven van de laatste stand van zaken. Zo houden zij de kwaliteit op het hoogste niveau.

CT-scanner

 

Veterinair Verwijscentrum Korte Akkeren heeft sinds december 2017 een CT-scan in huis waarmee het aanbod van tweedelijns diagnostiek flink uitgebreid wordt. Met onze 32 slices CT‑scanner kunnen we van de patiënten gedetailleerde 3D‑beelden.

Veel voorkomende indicaties liggen op het vlak van de oncologie en orthopedie, maar ook voor KNO-patiënten heeft CT-onderzoek vaak een enorme meerwaarde. Naast het aantonen van pathologische veranderingen, kunnen de beelden ook gebruikt worden voor een specifieke treatment-planning. Dit laatste is vaak onmisbaar voor het plannen van uitgebreide oncologische chirurgie of voor de treatmentplanning bij radiotherapie.

Dankzij de gedetailleerde opnames zullen de verschillende behandelopties voor het individuele dier veel duidelijker worden en kan de kans op succes nog verder worden vergroot.

 

De beoordeling
De beelden worden door erkende specialisten radiologie beoordeeld en de uitslag kan in de meeste gevallen binnen 24 uur besproken worden.

 

Röntgen

 

De röntgen wordt, naast de standaard röntgenopnames, ook gebruikt voor contraststudies van bijvoorbeeld de blaas en het maagdarmkanaal. Veel foto’s worden gemaakt in het kader van oncologie, orthopedie en cardiologie.


Het is ook mogelijk officiële HD-foto’s te laten maken. Röntgenfoto’s kunnen eventueel digitaal verzonden worden naar de verwijzend dierenarts.

Echografie

 

De echo wordt voor meerdere doeleinden gebruikt; er kunnen echografisch zowel thorax- als buikonderzoeken uitgevoerd worden. Vaak gaat het om het opsporen van de oorsprong van bepaalde klachten, maar ook vinden er regelmatig drachtigheidsecho’s plaats. Veterinair Verwijscentrum Korte Akkeren zet zich onder andere hard in voor de behandeling van oncologische patiënten. De echo is onmisbaar in de diagnostiek hiervan, zowel voor het aantonen van een primaire tumor als voor het aantonen of uitsluiten van metastasen. Wanneer er afwijkingen gevonden zijn, worden in veel gevallen direct dunne naald aspiratiebiopten genomen tijdens een echografisch onderzoek. Indien er aanleiding is, kunnen ook andere aanvullende diagnostische of therapeutische handelingen plaatsvinden, zoals het steriel verzamelen van urine middels cystocentese voor bacteriologie of het plaatsen van een thoraxdrain.